The Modern Antiquarian. Stone Circles, Ancient Sites, Neolithic Monuments, Ancient Monuments, Prehistoric Sites, Megalithic MysteriesThe Modern Antiquarian

     

Steinfeld 2

Passage Grave

<b>Steinfeld 2</b>Posted by NucleusImage © Uwe Häberle 05/2019
Also known as:
  • Sprockhoff Nr. 650

Latitude:53° 13' 12.11" N
Longitude:   9° 12' 44.78" E

Added by Nucleus


Discussion Topics0 discussions
Start a topic



Show  |  Hide
Web searches for Steinfeld 2
Show map   (inline Google Map)

Images (click to view fullsize)

Add an image Add an image
Photographs:<b>Steinfeld 2</b>Posted by Nucleus <b>Steinfeld 2</b>Posted by Nucleus <b>Steinfeld 2</b>Posted by Nucleus <b>Steinfeld 2</b>Posted by Nucleus <b>Steinfeld 2</b>Posted by Nucleus <b>Steinfeld 2</b>Posted by Nucleus <b>Steinfeld 2</b>Posted by Nucleus <b>Steinfeld 2</b>Posted by Nucleus <b>Steinfeld 2</b>Posted by Nucleus Maps / Plans / Diagrams:<b>Steinfeld 2</b>Posted by Nucleus

Fieldnotes

Add fieldnotes Add fieldnotes
Steinfeld 2 is an approximately north-south-oriented chamber with three support stones on the east side, two on the west side, one stone on the narrow sides and originally three capstones. During Sprockhoff's recording in 1930 a supporting stone on the east side was missing and the middle capstone had slipped, while the southern one was still in place. The tomb has been reconstructed, the middle capstone was put back in place.

To get to the tomb you drive from Nartum to Steinfeld. Immediately in front of the village entrance, the road makes a sharp left turn, here you drive straight on into a forest road and reached after about 100 meters a trail parking lot. From here, continue for about 350 m before the tomb, along with an information board, is on the left of the path.

Visited May 2019
Nucleus Posted by Nucleus
12th June 2019ce

taken from the on-site information board:

Megalithic tomb

From 2700 to 2000 BC the stone tombs served our oldest peasants as crypts.

The huge boulders were moved and lifted by a few people using lifting beams and rollers. Transportation was best on hard frozen ground.
The capstones are trimmed sideways so that they could form a closed ceiling. There were gaps between the side stones. From this it can be seen that first the capstones were placed on a mound or wooden scaffolding in the final position and the side stones were fitted individually underneath. For this purpose, the gaps between the supporting stones were required as a space for movement. All spaces and gaps were wedged with rubble and sealed with clay from the outside. The whole was arched over by a round mound.
Nucleus Posted by Nucleus
12th June 2019ce